04192024Παρ
Last updateΠεμ, 20 Απρ 2023 12am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Ιούνιος 2017

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 στις 17:00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΜΑΕ στο ΟΑΚΑ ενημέρωση εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Στην εκδήλωση, στην οποία σημειώθηκε αθρόα προσέλευση εκπροσώπων των ΜΜΕ, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημήτρη Μιχελακάκη η απόφαση του Παγκοσμίου Συμβούλιου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA που συνήλθε στις 19 Ιουνίου 2017, με βάση την οποία η Αθλητική Εξουσία (Sporting Power) εκχωρήθηκε επ’ αόριστον στην ΟΜΑΕ (σύμφωνα με το Άρθρο 5.2 του Καταστατικού της FIA), με άμεση εφαρμογή. Η πρόσφατη αυτή εξέλιξη (η σχετική ενημέρωση από τη FIA παρελήφθη στις 27/6) αναμένεται να λύσει πολλά διαδικαστικά προβλήματα του σπορ στη χώρα μας, αλλά και να θέσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις διάφορες καταγγελίες που παίρνουν το φώς της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, οι οποίες οφείλονται στην ασυμβατότητα του Αθλητικού Νόμου με το διεθνές δίκαιο που διέπει τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό. Ανέφερε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της ΟΜΑΕ, ώστε να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι απαραίτητες αλλαγές στο υπό κατάρτιση νέο Αθλητικό Νόμο της Πολιτείας.
Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά στις διεθνείς διοργανώσεις και στο Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο οφείλει η ΟΜΑΕ να διοργανώνει, αφού προσφέρει θετικά στην γενική εικόνα και αναβαθμίζει το σπορ στην χώρα μας.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις ή και τοποθετήσεις δημοσιογράφων, για τα παραπάνω θέματα και όχι μόνο.

Παρόμοιες ενημερώσεις από τα στελέχη της ΟΜΑΕ και της ΕΠΑ προς τους εκπροσώπους του Τύπου θα πραγματοποιούνται σε τακτική βάση.

Η Κατηγορία KZ2 των 6τάχυτων καρτ του αγώνα που θα διεξαχθεί στο Mans της Γαλλίας στις 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου, θα διαθέτει και ελληνική συμμετοχή.

Ο 18χρονος Φώτης Σωτηρόπουλος θα συμμετάσχει με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (Ο.Μ.Α.Ε.), στον 2ο γύρο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Karting για την κατηγορία KZ2, που διεξάγεται στις 28 Ιουνίου-2 Ιουλίου στο Mans της Γαλλίας.

Ο νεαρός Έλληνας οδηγός που προηγείται στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος KZ2 στη χώρα μας, θα βρεθεί στην πίστα μήκους 1,384 μέτρων και θα προσπαθήσει για το καλύτερο, απέναντι σε υψηλού επιπέδου αντιπάλους. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία συμμετέχουν 97 αθλητές, μεταξύ των οποίων και αρκετοί πρωταθλητές, οπότε γίνεται άμεσα αντιληπτό το μέγεθος της δυσκολίας, αλλά και το επίπεδο του συναγωνισμού που θα έχει ο Φώτης Σωτηρόπουλος. Σημειώνεται, πως όλοι οι οδηγοί χρησιμοποιούν ελαστικά της Bridgestone, ένα νέο δεδομένο με το οποίο θα πρέπει να εξοικειωθεί ο Σωτηρόπουλος, ο οποίος θα οδηγήσει καρτ με σασί της EVO και κινητήρα TM.

Η πίστα καρτ του Mans απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι και βρίσκεται σε μια περιοχή με τεράστια παράδοση στον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό και κορυφαία εκδήλωση της χρονιάς, τον περίφημο αγώνα διάρκειας 24 Ωρών. Ο Έλληνας οδηγός θα έχει 3 ημέρες στη διάθεσή του για προπόνηση με στόχο την εξοικείωση με την πίστα και το καρτ, ενώ το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής 30 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Ιουλίου, με τους Τελικούς κάθε κατηγορίας.

Ο Φώτης Σωτηρόπουλος δήλωσε: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συμμετοχή στον αγώνα του Mans, που είμαι βέβαιος πως θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική εμπειρία. Γνωρίζω την πίστα η οποία μου αρέσει, ενώ παράλληλα θα έχουμε 3 ημέρες για δοκιμές, εξοικείωση με τις συνθήκες καθώς και με τα ελαστικά της Bridgestone. Η πρόγνωση του καιρού αναφέρει βροχή, οπότε μπορεί αυτό να είναι ένα δεδομένο που δε μας συμφέρει, καθώς η εμπειρία μου στη βροχή δεν είναι τόσο μεγάλη σε σύγκριση με αρκετούς από τους αντιπάλους μου, ωστόσο θα κάνω το καλύτερο δυνατό. Στόχος για εμάς είναι να βελτιωθούμε μέσα από τον ανταγωνισμό με πολλούς και γρήγορους οδηγούς, να αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία αλλά και να ζήσουμε έναν αγώνα τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωσης, όπως είναι κάθε αγώνας του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Karting."

 

Φώτης Σωτηρόπουλος

Ημερομηνία Γέννησης: 9 Νοεμβρίου 1998

Εμπλοκή στο Karting: 2008 (με ενοικιαζόμενο καρτ)

1ος αγώνας: 2009 (Kartodromo)

Καλύτερη Επίδοση: 1η θέση στον μικρό τελικό αγώνα Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 (Ιταλία, Μάρτιος 2016)

Αγώνες στο εξωτερικό: 25

Φέτος: Πρωτοπόρος στην Κατηγορία KZ2 (6τάχυτα καρτ) του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Karting, με 3 νίκες σε 3 αγώνες

 

Ιστοσελίδα αγώνα

Η φοιτητική ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Centaurus Racing Team παρουσίασε το Σάββατο 24 Ιουνίου το νέο της μονοθέσιο με τον κωδικό "Thireus R", σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι του Βόλου.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, για να θαυμάσει από κοντά τη νέα δημιουργία των φοιτητών. Η βραδιά κύλησε ιδανικά, ενώ στο τέλος χορηγοί, φοιτητές και η τοπική κοινωνία που παρευρέθηκε δε δίστασαν να φωτογραφίσουν τον Thireus R.

Ο Thireus R αποτελεί την εξελιγμένη εκδοχή του προηγούμενου μονοθέσιου Thireus της ομάδας, που έχει σημαντικές βελτιώσεις, που συνίστανται στην ενσωμάτωση ενός πλήρους αεροδυναμικού πακέτου, την αισθητή μείωση του βάρους και την προσθήκη μιας εξ ολοκλήρου νέας ανάρτησης.

Η ομάδα δηλώνει πλέον έτοιμη να παρευρεθεί στο διαγωνισμό της Τσεχίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 1-5 Αυγούστου και για τον οποίο, θα αναχωρήσει στις 30 Ιουλίου. Ο Thireus R θα διαγωνιστεί στην κατηγορία 1 και θα λάβει μέρος συνολικά σε 5 δυναμικά αγωνίσματα, καθένα από τα οποία έχει ως στόχο να τεστάρει τις επιδόσεις του μονοθεσίου.

Η πορεία του νεαρού Τζώρτζη Μαρκογιάννη στο Rok Cup της Ιταλίας θα συνεχιστεί στις 1-2 Ιουλίου, με τον 7ο αγώνα της σεζόν να διεξάγεται στην πίστα South Garda του Lonato.

Ο Τζώρτζης Μαρκογιάννης συμμετέχει στον αγώνα με την ομάδα "Birel Art" που έχει επικεφαλής τον γνωστό, πρώην οδηγό της Formula 1, Ιταλό Giorgio Pantano και έχοντας φυσικά, την υποστήριξη της ελληνικής Zorri Motorsport με προπονητή τον Στάθη Ξηνταβελόνη και μηχανικό τον Στέλιο Σαγανά. Στόχος του νεαρού οδηγού είναι να συνεχίσει τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι επιδόσεις του, καθώς και να εμπλουτίσει περαιτέρω τις αγωνιστικές του εμπειρίες σε έναν πολύ ανταγωνιστικό θεσμό.

Ο προπονητής του Τζώρτζη Μαρκογιάννη, Στάθης Ξηνταβελόνης, δήλωσε σχετικά: "Οι τελευταίες προπονήσεις του Τζώρτζη στην Ελλάδα ήταν πολύ ικανοποιητικές. Δουλέψαμε σε συγκεκριμένα πράγματα που είχαμε δει στον προηγούμενο αγώνα. Ευελπιστώ όλες οι εμπειρίες και η δουλειά που έχουμε κάνει φέτος να βοηθήσουν ώστε στον αγώνα του Lonato να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα".

Στο Ράλλυ Πολωνίας, τον όγδοο γύρο του φετινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλλυ θα αγωνιστεί ο Ιορδάνης Σερδερίδης. Με το Citroen DS3 WRC στα χέρια του και τη νεαρή Lara Vanneste στο δεξί μπάκετ, ο Έλληνας οδηγός θα ριχτεί στη μάχη του WRC Trophy, ενός θεσμού που απευθύνεται σε ιδιώτες με παλαιότερης γενιάς WRC αυτοκίνητα. Υπενθυμίζεται πως ο Σερδερίδης συμμετείχε στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο τον περασμένο Γενάρη, όπου μάζεψε 25 βαθμούς για το πρωτάθλημα, γεγονός που τον κατατάσσει ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου.

Ο Καβαλιώτης οδηγός είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το αυτοκίνητο πριν από λίγες ημέρες σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα συναντήσει στον αγώνα, μένοντας απόλυτα ικανοποιημένος: «Οδήγησα για πρώτη φορά το Citroen DS3 WRC σε χωμάτινο τερέν και εντυπωσιάστηκα. Κάναμε ορισμένες ρυθμίσεις, προκειμένου να είμαστε 100% έτοιμοι και να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στις απαιτήσεις του Ράλλυ Πολωνίας», ήταν τα λόγια του Σερδερίδη. Να σημειωθεί πως αυτή θα είναι η τέταρτη παρουσία του Έλληνα οδηγού στην Πολωνία, με την εμπειρία να αποτελεί σύμμαχο στη φετινή του περιπέτεια: «Οι προηγούμενες συμμετοχές μου στον αγώνα δεν στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, καθώς το 2013, στον πρώτο μου χωμάτινο αγώνα, οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές, με τις ειδικές διαδρομές να είναι γεμάτες λάσπη. Το 2015, είχαμε κάνει λάθος ρυθμίσεις στο Citroen DS3 R5, με αποτέλεσμα να μην κινηθούμε με το ρυθμό που θα επιθυμούσαμε στις γρήγορες ειδικές της Πολωνίας. Σίγουρα, όμως, η πρότερη εμπειρία μου από τις ειδικές, με βοηθάει ώστε να προετοιμαστώ καλύτερα για το ράλλυ», τόνισε ο Σερδερίδης.

Οι οδηγοί είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δύο περάσματα από τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, παίρνοντας μια πρώτη ιδέα από το τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν το τριήμερο: «Οι αναγνωρίσεις δεν ήταν αντιπροσωπευτικές του αγώνα, καθώς επικράτησε ηλιοφάνεια, με τις προβλέψεις να μιλούν για βροχόπτωση τις ημέρες του ράλλυ. Προβλέπεται ένα δύσκολο ράλλυ σε γλιστερές συνθήκες κάτι που δεν μας ενοχλεί, καθώς θα κλείσει την ψαλίδα σε σχέση με τους πιο έμπειρους αντιπάλους μας.» ήταν τα λόγια του Ιορδάνη Σερδερίδη, ο οποίος πρόσθεσε αναφορικά με το στόχο του στη χώρα της Βαλτικής: «Θέλουμε να κινηθούμε σβέλτα και συνάμα προσεκτικά, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη και να τερματίσουμε. Οι αντίπαλοί μας είναι πιο «ζεστοί» από εμάς, έχοντας συμμετάσχει στους τελευταίους χωμάτινους αγώνες του πρωταθλήματος. Στόχος είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών για το WRC Trophy.»
Ο αγώνας ξεκινάει το βράδυ της Πέμπτης με τη διεξαγωγή της Υπερειδικής διαδρομής, μήκους 2.5 χιλιομέτρων, ενώ η συνέχεια περιλαμβάνει 22 ακόμη ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 316 αγωνιστικών χιλιομέτρων.