04202024Σαβ
Last updateΠεμ, 20 Απρ 2023 12am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Μαϊος 2020

Η ΟΜΑΕ, σε συνεργασία με τον ΣΟΑΑ, μετά από ενημέρωση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η αδειοδότηση για την επανεκκίνηση των αγώνων του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου.

Είναι καθήκον όλων όσων ασχολούμαστε με τους αγώνες αυτοκινήτου και Karting να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την εφαρμογή όλων των μέτρων και του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ώστε να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και τους αθλητές μας. Καλούς αγώνες.

Τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας, στα πλαίσια του αθλητικού νόμου και ενδεχομένως του σκοπού τους, έχουν τη δυνατότητα της προπόνησης των αθλητών τους, καθώς και οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας σχετικής με το άθλημα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αναιρείται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους. Έχουν από το νόμο διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια ως προς την πραγματοποίηση του σκοπού τους.

Τους κανόνες και τις λεπτομέρειες των προπονήσεων των αθλητών τους καθορίζουν τα όργανα διοίκησης των σωματείων, συντασσόμενα με την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς της ΟΜΑΕ-ΕΠΑ.

Από το Καταστατικό και τους ισχύοντες Κανονισμούς της Ομοσπονδίας δεν προβλέπεται χορήγηση άδειας προπονήσεων στα σωματεία, μέλη της.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της Ομοσπονδίας αφορούν μόνον αγώνες προκηρυγμένους από την ΕΠ.Α. και αδειοδοτημένους από τις αρμόδιες Υπηρεσίας του Δημοσίου.

Η ΟΜΑΕ συνέταξε, ως όφειλε, το Υγειονομικό Πρωτόκολλο το οποίο οφείλουν όλα τα σωματεία να εφαρμόζουν. Οφείλουν επίσης να φροντίζουν για την ασφάλεια των προπονήσεων των αθλητών τους και να εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανόνες των αθλημάτων, δεδομένου ότι έχουν την αποκλειστική ευθύνη των προπονήσεων των αθλητών τους.

Το ΔΣ και η ΕΠ.Α.

Οι αθλητές από 13 ετών και πάνω (γεννημένοι έως και την 31.12.2007) επιτρέπεται να επιστρέψουν στις προπονήσεις τους από τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε σήμερα (Κυριακή 17/5) και τη σχετική επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το σημείο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Δ1α/ ΓΠ.οικ. 30.608/17.05.2020) που αφορά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι η παράγραφος 1β, η οποία αναφέρει:

«[Επιτρέπεται] η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία-αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και αθλούμενους ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) αποκλειστικά και μόνο για προπονητικούς σκοπούς».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:

Η ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ 18-24 ΜΑΪΟΥ 2020 ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

Έχοντας αντιμετωπίσει εξ αρχής τις επιπτώσεις της πανδημίας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων, πλέον βρισκόμαστε στην «Αφετηρία» και περιμένουμε το «πράσινο φως» για να δώσουμε το go! για την εκκίνηση των αγώνων του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Η προσπάθεια μας αυτή, σε διαρκή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι σε πολύ καλό δρόμο. Η Ομοσπονδία μας συντάσσεται πλήρως με τη στρατηγική της ΓΓΑ για την επιστροφή βήμα-προς-βήμα της αγωνιστικής δραστηριότητας του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη, καθώς καταφέραμε να εντάξουμε το σπορ μας στα «χαμηλής επικινδυνότητας» -σε σχέση με τον Covid19- αθλήματα, ώστε οι αθλητές μας να ξεκινήσουν οι προπονήσεις άμεσα. Αυτό συνέβη ήδη από τις 11/5, καθώς οι αθλητές μας μπορούν πια να προπονούνται (μόνο) σε αδειοδοτημένες πίστες, με ευθύνη των ιδιοκτητών της πίστας. Απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, είναι να ακολουθούν πιστά το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που έχει αναρτηθεί από την ΟΜΑΕ, η οποία εποπτεύει και την εφαρμογή του.

Αμέσως μόλις ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και η ΓΓΑ λάβουν τη θετική γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής και ορίσουν την ημερομηνία επανέναρξης των αγώνων, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή στη δράση!

Όσον αφορά στα προγράμματα αγώνων του 2020, η Επιτροπή Αγώνων (ΕΠ.Α.) της ΟΜΑΕ ήδη μελετά -σε συνεργασία με τα Σωματεία- την αναθεώρησή τους με βάση τις νέες παραμέτρους, και θα προβεί στις τελικές της ανακοινώσεις αμέσως μόλις γίνει γνωστή η ημερομηνία επανέναρξης των αγώνων.

Τα μέλη της ΟΜΑΕ-ΕΠΑ αφουγκραζόμαστε το πάθος, την αγωνία αλλά και την ανυπομονησία των περισσοτέρων αθλητών και ομάδων τους για την επανεκκίνηση των αγώνων και εργαζόμαστε μεθοδικά, σε συνεννόηση με τη ΓΓΑ, ώστε αυτό να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν - αλλά και, πρωτίστως, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Μέχρι τότε, μένουμε όλοι ασφαλείς!

Το Δ.Σ. και η ΕΠ.Α.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΑΕ δημοσιεύει το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο των αποφάσεων και πράξεών του για τον Απρίλιο του 2020, όπως καθιέρωσε εξ αρχής προς ενημέρωση των Σωματείων, των αθλητών και όλων των ενδιαφερόμενων.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το Ενημερωτικό Δελτίο Νο2, της περιόδου από 01-30 Απριλίου 2020:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ-ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΣ Νο2 (01-30/4/2020)