Print this page
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 14:45

Στέφανος Ζάννος (1939-2019)

Η οικογένεια του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού απώλεσε τον Στέφανο Ζάννο, έναν ευγενή, καλοσυνάτο και πολιτισμένο άνθρωπο και αγωνιζόμενο, ξεχωριστή παρουσία σε εκείνα τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού μότορσπορ, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 2019 σε ηλικία 80 ετών.

Γεννημένος το ’39, ενεπλάκη με το μότορσπορ κυριολεκτικά εξ απαλών ονύχων καθώς το ’54 συμμετείχε σε μια πρωτόλεια μορφή του Βαλκανικού Ράλλυ, πλήρωμα σε Jeep Willys με τον θείο του Παύλο Γιαννικώστα, ως πλοηγός.

Συγκαταλέγεται στην πρώτη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων αγωνιζομένων, εκείνων που ξεκίνησαν την δεκαετία του ’50. Πολύ ξεχωριστή του διάκριση, η 3η θέση της εξαιρετικά ανταγωνιστικής κλάσεως των 1.300 κ.εκ. και 24η γενικής σε 172 τερματίσαντες στο 24ο Mille Miglia, πλήρωμα με τον Κώστα Σπηλιωτάκη στην λευκή Alfa Romeo GSV. Ήταν το τελευταίο της ιστορίας.

Λίγες μόνον εβδομάδες νωρίτερα είχε κερδίσει στο Α’ Ράλλυ Πρωτελατών την Κλάση του με νοικιασμένο Opel Record. Και από το Πρωτελατών, βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Brescia -για την εκκίνηση του 24ου Mille Miglia- ανάμεσα στους von Trips, Tarrufi, Collins, Moss, αλλά και στον Α. dePortago - το δυστύχημα του οποίου, πέρα από τον θάνατο του Ισπανού ευγενή και του συνοδηγού Ε. Nelson, κόστισε τη ζωή 13 θεατών, γεγονός που σήμανε και το τέλος του αγώνα.

Στην Ελλάδα αγωνίστηκε με D.K.W. που τότε εισήγαγε ο Νίκι Φιλίνης, και όταν η γερμανική φίρμα άλλαξε διανομείς, συνέχισε με την Roots που επίσης εισήγαγε ο Νίκι. Χρονιά αιχμής το ’62, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλήματος Ταχύτητας στον τελευταίο αγώνα, το τρίωρο Τατόι, υποτασσόμενος στην τεχνική υπεροπλία ενός επίσης διακεκριμένου και διακριτικού αγωνιζομένου, του Δημήτρη «Τυφώνα» Νομικού.

Στην συνέχεια παρέμεινε σχεδόν μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60 κοντά στους αγώνες, ως pit manager των αδελφών Μεϊμαρίδη, με τους οποίους μάλιστα είχε ανοίξει και ένα πρωτοποριακό κατάστημα αξέσουαρ στην Πατριάρχου Ιωακείμ, ονόματι «Carrera».

Ο Στέφανος Ζάννος θα κηδευθεί από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, στις 11:00 π.μ. Η ΟΜΑΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους ενός ευγενούς ανθρώπου, που τίμησε με την παρουσία του τους ελληνικούς αγώνες αυτοκινήτου.

Last modified on Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 09:39