Print this page
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 12:39

Παρουσίαση: IAME Series Greece 2018

Μία νέα εποχή για το karting στην Ελλάδα ξεκινά φέτος, με τη διεξαγωγή του νεοσύστατου IAME Series Greece. Ενός νέου θεσμού που στοχεύει να προσελκύσει νέους ενδιαφερόμενους στο σπορ, έχοντας ως ατού το χαμηλό κόστος συμμετοχής που μπορεί να αφορά ακόμα και απλή ενοικίαση του εξοπλισμού, τα εντυπωσιακά έπαθλα, τον έντονο ανταγωνισμό αλλά και τις ίσες ευκαιρίες, καθώς ειδικά στην κατηγορία Mini υπάρχει κεντρική διαχείριση κινητήρων - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το IAME Series είναι ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που διεξάγεται σε περισσότερες από 25 χώρες, όντας το πιο διαδεδομένο και πιο επιτυχημένο στο παγκόσμιο karting. Λαμβάνει χώρα υπό την ομπρέλα της IAME, μίας εταιρείας με 50 χρόνια ιστορίας, που αποτελεί οδηγό στις τεχνολογικές εξελίξεις σε ότι αφορά στους κινητήρες του σπορ. Έχει αναδείξει ταλέντα που μετέπειτα έκαναν σπουδαία καριέρα, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές της Formula 1 Fernando Alonso, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton και Nico Rosberg. Μέσω του IAME Series Greece, θα αναδείξει τώρα τα μεγαλύτερα ταλέντα από τη χώρα μας.

Το IAME Series Greece παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, με τον αγωνιστικό διευθυντή του θεσμού Τάκη Καϊτατζή και τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Μιχαλόπουλο να αναλύουν όσα θα δούμε φέτος στις πίστες. Την IAME εκπροσώπησε ο marketing manager Marco Moretti ενώ χαιρετισμό στη νέα προσπάθεια έκανε και ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ, Δημήτρης Μιχελακάκης.

Η πρώτη σεζόν του IAME Series Greece περιλαμβάνει τέσσερις γύρους, τρεις εκ των οποίων λαμβάνουν χώρα στην πίστα «Kartodromo» στην Αθήνα και ένας στην πίστα Kartmania στην Πάτρα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ IAME SERIES GREECE
X30 Mini A (11 – 12 ετών) / X30 Mini B (8 – 10 ετών): Κοινοί αγώνες με γενική κατάταξη & ξεχωριστή για την X30 MINI B
X30 Junior (12 – 14 ετών)
X30 Senior (Από 14 ετών) / X30 Master (Από 30 ετών): Κοινοί αγώνες με γενική κατάταξη και ξεχωριστή για την X30 Master
X30 Super Pro (Από 15 ετών) / X30 Super Master (Από 30 ετών): Κοινοί αγώνες με γενική κατάταξη και ξεχωριστή για την X30 Super Master

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018
1 Απριλίου, Kartodromo, Αθήνα
13 Μαΐου, Kartodromo, Αθήνα
1 Ιουλίου, Kartmania, Πάτρα
9 Σεπτεμβρίου, Kartodromo, Αθήνα

ΔΩΡΑ ΑΞΙΑΣ 16.200€
- 4 ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
Για τους πρωταθλητές των κατηγοριών X30 Junior, X30 Senior και τους αθλητές με την μεγαλύτερη βαθμολογία στις κατηγορίες X30 Mini Α / Mini Β και Χ30 Super Pro / Super Master
- 2 ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΞΙΑΣ 500€ ΕΚΑΣΤΟ
Για τον πρωταθλητή της κατηγορίας Χ30 Master και τον αθλητή των κατηγοριών Χ30 Super Pro / Super Master που κέρδισε την κατηγορία του αλλά δεν είχε την μεγαλύτερη βαθμολογία
- 11 ΠΑΚΕΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΞΙΑΣ 410€ ΕΚΑΣΤΟ
Για τους αθλητές που θα κερδίσουν την πρόκριση στο IAME International Final 2018

11 ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ IAME INTERNATIONAL FINAL 2018
X30 Mini A / X30 Mini B: Για τους δύο αθλητές με την μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία Χ30 Mini και τον πρωταθλητή της κατηγορίας X30 Mini B
X30 Junior: Για τους τρεις αθλητές με την μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία
X30 Senior: Για τους δύο αθλητές με την μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία
X30 Master / X30 Super Pro / X30 Super Master: Για τους πρωταθλητές των κατηγοριών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΑΚΗΣ – Πρόεδρος ΟΜΑΕ

Τι σημαίνει για το ελληνικό karting μια τόσο μεγάλη επένδυση;

Για την ΟΜΑΕ, είναι καλοδεχούμενη κάθε επένδυση ανάπτυξης του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού - ειδικά του Karting, στο οποίο η Ομοσπονδία δίνει τη μέγιστη προσοχή της. Η δημιουργία ενός νέου θεσμού, πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται με μια αξιοπρόσεκτη επένδυση, συμβάλλει -σε σύμπνοια με τους υπόλοιπους θεσμού του Karting στην Ελλάδα- στις προσπάθειες αγωνιστικής και αθλητικής διαπαιδαγώγησης των νέων οδηγών αγώνων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση ο καταλύτης για έναν επιτυχημένο θεσμό είναι τελικά η πολιτισμένη εικόνα από όλους τους συντελεστές, και δεν εξαιρώ γονείς, αγωνιζόμενους, ομαδάρχες, μηχανικούς και στελέχη της οργάνωσης.

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή 11 αθλητών σε έναν σπουδαίο αγώνα του εξωτερικού;

Είναι ευχής έργον να συλλέγει κάθε οδηγός, ειδικά στις μικρές ηλικίες του Karting στις οποίες αναπτύσσεται η αγωνιστική αντίληψη και δεξιότητα, εμπειρίες πολύ υψηλού επιπέδου. Ο άμεσος συναγωνισμός με ορισμένους από τις κορυφαίους αγωνιζόμενους της Ευρώπης θέτει έναν υψηλό πήχη, που μόνο καλό μπορεί να κάνει σε έναν οδηγό στην προσπάθειά του να ανεβάσει το -αγωνιστικό και τεχνικό- επίπεδό του. Επιπλέον, είναι σημαντική και για την Ελλάδα η εκπροσώπησή της, με έντεκα μάλιστα αθλητές της, σε έναν θεσμό τέτοιας εμβέλειας.

MARCO MORETTI – Marketing Manager IAME

Η IAME είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο του karting. Πως θα τη συστήνατε σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο των αγώνων και του συγκεκριμένου σπορ;

Η IAME είναι μία ιταλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1968. Σε αυτά τα πενήντα χρόνια λειτουργίας, το εργοστάσιο μας ήταν πάντα επικεντρωμένο στη δημιουργία κινητήρων karting αλλά και τη διεξαγωγή αγωνιστικών θεσμών με αυτούς. Με μέση παραγωγή 5.000-7.000 κινητήρων σε ετήσια βάση, 60 εργαζόμενους, γραμμή παραγωγής 10.000 τετραγωνικών μέτρων και ετήσιο τζίρο στα 10 εκατομμύρια ευρώ, η IAME αποτελεί κορυφαίο προμηθευτή κινητήρων για κατασκευαστές σασί, ομάδες, ιδιώτες και πάνω απ’ όλα, τους βασικούς μας συνεργάτες: τις ομοσπονδίες.

Η στενή συνεργασία με τις ομοσπονδίες αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και στοχεύουμε στο να καλύπτουμε την πληθώρα απαιτήσεων στις διάφορες κατηγορίες του karting, με τις καλύτερες δυνατές επιλογές και τις πλέον εξατομικευμένες λύσεις. Η IAME έχει αποκτήσει φήμη και στις πέντε ηπείρους, για την επαγγελματική προσέγγισή της γύρω από το karting και φυσικά, τους 50 παγκόσμιους τίτλους που έχει κατακτήσει.

Η υψηλή απόδοση, η αξιοπιστία, η προσβασιμότητα και η σταθερότητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει την IAME να αποτελεί πια σημείο αναφοράς ανάμεσα στους κατασκευαστές κινητήρων karting. Οι πολλές διαθέσιμες επιλογές στη γκάμα κινητήρων που παράγουμε, μας έχουν βοηθήσει να εξελιχθούμε σε κορυφαίο κατασκευαστή και μία από τις πλέον αξιοσέβαστες εταιρείες στον κόσμο του karting.

Όλοι οι κινητήρες σχεδιάζονται, κατασκευάζονται, εξελίσσονται και δοκιμάζονται στις εγκαταστάσεις μας στο Μιλάνο της Ιταλίας και η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από όλα αυτά τα χρόνια παραγωγής κινητήρων, μας έχει επιτρέψει να φτάσουμε στα υψηλότερα δυνατά στάνταρ στον τομέα της κατασκευής. Κάθε ‘πελάτης’ μας μπορεί να είναι σίγουρος πως θα παραλάβει τον ίδιο ακριβώς κινητήρα με τους αντιπάλους του.

Η IAME S.p.A. είναι μέρος του ομίλου που περιλαμβάνει ακόμα τα αγωνιστικά ελαστικά KOMET, τα ελαστικά MG και την πίστα Karting Des Fagnes International Raceway στο Βέλγιο.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η δημιουργία του IAME Series Greece και η ελληνική αγορά γενικότερα;

Στο πρόσφατο παρελθόν η IAME δημιούργησε το δικό της αγωνιστικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και θεσμούς υπό την ομπρέλα ομοσπονδιών σε κάθε άκρη του κόσμου. Μέχρι πρότινος αυτοί οι θεσμοί ήταν γνωστοί ως X30 Challenge, από εδώ και πέρα ως IAME Series. Η ελληνική αγορά, μαζί με την υποστήριξη της Athens Kart Shop, αποτελεί μία νέα πρόκληση για την IAME και προφανώς θέλουμε να αποδειχθεί επιτυχημένη. Το να υποστηρίξουμε αυτό το νέο θεσμό αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση για εμάς. Παρότι η ΙΑΜΕ εκπροσωπείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, πιστεύουμε πως είχε έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα. Κι αυτό είναι το IAME Series Greece.

Τι ευκαιρίες θα δώσει το IAME Series Greece σε νέα ταλέντα από την Ελλάδα;

Το να ανοίξουμε ορίζοντες για νέους οδηγούς, να αγωνιστούν πρώτα σε εθνικό επίπεδο και μετά σε ευρωπαϊκούς αγώνες και το IAME International Final, είναι ο βασικός μας στόχος. Πιστεύουμε πως το karting θα έπρεπε να είναι προσιτό σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους. Γι’ αυτό δουλεύουμε διαρκώς με στόχο να το διατηρήσουμε προσιτό οικονομικά και ταυτόχρονα να παρέχουμε στους αγωνιζόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε παγκόσμια event, βάσει ικανοτήτων και αποτελεσμάτων κι όχι βάσει budget.

ΤΑΚΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ – Αγωνιστικός Διευθυντής IAME Series Greece

Το IAME Series Greece αποτελεί μεγάλη επένδυση. Τι σας ώθησε σε αυτή;

Η ελπίδα του να δημιουργήσουμε κάτι νέο, κάτι διαφορετικό σε σχέση με όσα υπάρχουν ήδη. Θέλουμε να φέρουμε νέο κόσμο στο χώρο μας και θεωρούμε πως το IAME Series Greece είναι κάτι ριζοσπαστικό. Ειδικά σε ότι αφορά στη κεντρική διαχείριση που θεσπίσαμε για την κατηγορία Mini. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, πιστεύω πως θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε κοινό που έως τώρα δεν αγωνιζόταν στο Karting, παρά τις δυσκολίες της εποχής. Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, μία νέα σελίδα σε ότι αφορά στο ελληνικό Karting και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό θεσμό από όσους υπάρχουν ήδη, με ίσες ευκαιρίες για όλους τους αγωνιζόμενους.

Ένα από τα ισχυρά ατού του νέου θεσμού είναι και τα έπαθλα για τους οδηγούς που θα πρωταγωνιστήσουν…

Πέρα από την υλική επιβράβευση που θα λάβουν οι διακριθέντες, θέλαμε να έχουμε και έπαθλα που να χαρίζουν εμπειρίες. Και η συμμετοχή σε έναν τόσο σημαντικό αγώνα, όπως το IAME International Final, αποτελεί ιδανικό συλλέκτη εμπειριών. Φυσικά έχουμε σημαντική βοήθεια από την IAME, που χάρη σε αυτή θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε το θεσμό και στη χώρα μας. Δεν είναι κάτι που θα συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά στοχεύουμε στη σταδιακή ανάπτυξη του IAME Series Greece. Η ύπαρξη υψηλού ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με πολλές συμμετοχές και μάλιστα νέων προσώπων, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πως επιλέχθηκε το πρόγραμμα και οι κατηγορίες;

Προσπαθήσαμε να απλώσουμε το καλεντάρι, με τους αγώνες να διεξάγονται σε χρονικές περιόδους που να βολεύουν τους συμμετέχοντες, ειδικά σε ότι αφορά σε σχολεία, εξετάσεις κτλ. Πέραν των αγώνων στο Kartodromo, θα έχουμε και έναν αγώνα στην Πάτρα, σε μία περίοδο ιδανική για να συνδυαστεί και με καλοκαιρινές διακοπές. Όσο για τις κατηγορίες, ακολουθούν τις σταθερές που υπάρχουν πολλά χρόνια στο χώρο, με μοναδική εξαίρεση τη δημιουργία κατηγορίας για ένα ανώτερο επίπεδο οδηγών. Έτσι, θα δώσουμε χώρο σε ανθρώπους που ασχολούνται με το Karting ως χόμπι, να μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ - Τεχνικός Διευθυντής IAME Series Greece

Ποια είναι τα δυνατά σημεία των κινητήρων ΙΑΜΕ;

To σημαντικότερο ατού είναι πως δεν μπορείς να επέμβεις πουθενά. Έτσι εξασφαλίζεται πως ο κινητήρας είναι ο ίδιος για όλους τους συμμετέχοντες, στοιχείο που εξασφαλίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Τρανή απόδειξη αποτελεί ο παγκόσμιος τελικός που έγινε πρόσφατα στην πίστα του Μαν, όπου οι 120 οδηγοί της κατηγορίας Senior κινήθηκαν εντός έξι δεκάτων! Αντίστοιχα οι 140 οδηγοί της κατηγορίας Junior εντός ενός δευτερολέπτου. Είναι ένας σφραγισμένος κινητήρας όπου κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τίποτα, με πολύ εξειδικευμένη ομολογκασιόν, 42 σελίδων. Η αξιοπιστία του είναι αξιοθαύμαστη και το κυριότερο είναι πως όλα τα μοτέρ είναι ισοδύναμα. Ακόμα και ένα μοτέρ προδιαγραφών 2006 μπορεί να κερδίσει! Ο βασικός κορμός και η ιπποδύναμή του είναι ακριβώς η ίδια. Ότι επεμβάσεις έχουν γίνει αυτά τα χρόνια, είναι σε θέματα αξιοπιστίας και λειτουργικότητας.

Γιατί έγινε κεντρική διαχείριση στην Mini;

Είναι μία καινοτομία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι κάτι που κάναμε σε συνεννόηση με τις ομάδες Karting ώστε να μην υπάρχει κάποια υπόνοια πως κάποιο μοτέρ υπερτερεί κάποιου άλλου. Έτσι αυξάνουμε την αξιοπιστία του θεσμού. Αυτό κρατάει τα κόστη πολύ χαμηλά και κάνει το IAME Series Greece ακόμα πιο ελκυστικό.

Τι νέο φέρνει ο κινητήρας ΙΑΜΕ Super;

Μπορεί να έχει την ίδια ιπποδύναμη με τον αντίστοιχο CIK αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή και πολύ μεγαλύτερη ροπή. Επίσης, επειδή είναι σφραγισμένος, δεν μπορεί να επέμβει βελτιωτής και έτσι ο κινητήρας θα είναι ίδιος φέτος, του χρόνου και τα χρόνια που ακολουθούν.