06232024Κυρ
Last updateΠεμ, 20 Απρ 2023 12am

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΑΑ: ΦΡ51
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΩΝ

 « ÓΠΟΥ ÁΜΙΛΛΑ ΕΝΤΑÝΘΑ ΚΑΙ ΝÍΚΗ ΕΣΤÍ  »

Ιστορικό ράλλυ Ακρόπολις

Ιστορικό ράλλυ Ακρόπολις (11)

Την παρουσίαση του Historic Acropolis Rally 2023, που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της FIA για το 2023 και του λευκώματος από το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022, με τίτλο: «Οι Πρωταγωνιστές γράφουν την Ιστορία», πραγματοποίησε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος Ο.Μ.Α.Ε., σε εκδήλωση στο κτήμα Casarma, στη Νέα Κηφισιά.

Τόσο ο Πρόεδρος της Ο.Μ.Α.Ε. Δημήτρης Μιχελακάκης, όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνων Φωτεινή Ψαρράκου, στις ομιλίες τους, αναφέρθηκαν στην αρτιότητα της διοργάνωσης του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις 2022, ευχαριστώντας όλα τα στελέχη του αγώνα που συνέβαλαν ο καθένας ξεχωριστά από τον τομέα διαχείρισής του, στην επίδειξη ενός αξιόλογου αποτελέσματος και φυσικά τα πληρώματα με τις ομάδες τους, που με τη συμμετοχή τους και την άψογη συνεργασία τους, έδωσαν το επισφράγισμα μιας επιτυχημένης διοργάνωσης.

Το παρόν στην εκδήλωση της Ο.Μ.Α.Ε., έδωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις που χρειαζόταν να γίνουν από πλευράς της Πολιτείας όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να διευθετηθεί το πλαίσιο της κυκλοφορίας, μετακίνησης και μεταφοράς του Ιστορικού Αυτοκινήτου.

Ο Πρόεδρος της «Motorsport Greece» Τάκης Πουρναράκης, μίλησε για την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, να καταστήσει τους αγώνες ράλλυ ένα δυνατό τουριστικό προϊόν, κάνοντας το μηχανοκίνητο αθλητισμό, πόλο έλξης περισσότερων τουριστών για τη χώρα.

Το πιο βροντερό παρόν βέβαια, έδωσαν σύσσωμοι οι συμμετέχοντες στο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022, τα τιμώμενα πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές του, οι οποίοι παρέλαβαν ο καθένας ξεχωριστά το λεύκωμα, το προσωπικό τους αντίτυπο, με την ιδιόχειρη υπογραφή και το όνομά τους. Μια συγκινητική και συνάμα πολύ όμορφη στιγμή.

Ο Πρόεδρος της Ο.Μ.Α.Ε. Δημήτρης Μιχελακάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου Ε.Ο.ΦΙΛ.Π.Α. Δημήτρη Βερναρδάκη, για την εξαιρετική συνεργασία τους, το Δήμο Αθηναίων, για την υποστήριξή του και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ακούραστη και αδιάκοπη συμβολή του, στο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022 και σε κάθε δράση της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, ευχαρίστησε την Cosmote Tv, χορηγό επικοινωνίας του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις 2022 τονίζοντας την συμβολή της στην προβολή των ελληνικών αγώνων.

«Το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις συνδυάζει άριστα το παρελθόν με το μέλλον. Δίνει ζωή και δράση στο ιστορικό αυτοκίνητο, ένα προϊόν συλλεκτικό. Αναβιώνει σε κάθε διοργάνωσή του την ιστορία, αναδεικνύοντας την αίγλη και τη διαχρονικότητα του παλαιού» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η Πρόεδρος της Επ.Α Φωτεινή Ψαρράκου, η οποία αναφερόμενη στις άριστες συνεργασίες που υπήρξαν σχετικά με τη διεξαγωγή του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις, τόνισε «Τελικά όλοι μαζί μπορούμε».

Παρουσίασε επιπλέον, ορισμένα στοιχεία και πληροφορίες από το Πρόγραμμα του Historic Acropolis Rally 2023, ανακοινώνοντας παράλληλα την πραγματοποίηση του τερματισμού του αγώνα, στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023. Στο Πρόγραμμα του Historic Acropolis Rally 2023 όπως επισημάνθηκε θα περιλαμβάνονται Παράλληλες Δράσεις Πολιτιστικού και Κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες θα λειτουργούν υποστηρικτικά στην προβολή του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις.

Το λεύκωμα, με τίτλο: «Οι Πρωταγωνιστές γράφουν την Ιστορία», αποτελεί την πρώτη έντυπη έκδοση της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος, το οποίο εκφράζει την επιβράβευση των πληρωμάτων και όλων των συμμετεχόντων και αποτυπώνει ενδεικτικά και με φωτογραφική ματιά, την προσπάθειά τους στο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022.

 

Μετά την άκρως επιτυχημένη αναβίωση του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις το περασμένο καλοκαίρι, ως υποψήφιου (candidate) για την ένταξη στο διεθνές πρόγραμμα, ο ελληνικός αγώνας ιστορικών αυτοκινήτων ψηφίστηκε από τα μέλη της αντίστοιχης Επιτροπής της FIA για την ένταξή του στο European Historic Rally Championship 2023.

Το μόνο που απομένει πλέον για την οριστικοποίηση της επιστροφής του ελληνικού αγώνα στον ευρωπαϊκό θεσμό της FIA είναι η υπερψήφιση του προγράμματος του 2023 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport, το κεντρικό όργανο αποφάσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τους αγώνες.

Κατά συνέπεια, βάσει του προγράμματος των Ιστορικών Ράλλυ της νέας χρονιάς, το Ιστορικό Ακρόπολις του 2023 πιθανότατα δεν θα διεξαχθεί, όπως παραδοσιακά συνέβαινε, το καλοκαίρι. Η πιθανότερη ημερομηνία για τη διοργάνωσή του είναι το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου της επόμενης χρονιάς.

Για όλους τους συντελεστές του μηχανοκίνητου αθλητισμού, για τους αγωνιζόμενους που έδωσαν το παρόν, αλλά και για τη σκληρή δουλειά όλων των ανθρώπων που πέτυχαν την αναγέννησή του τον Ιούνιο του 2022, στην επέτειο των 20 ετών του κάτω από δυσμενείς συνθήκες, είναι μια δικαίωση.

Ήταν ένας αγώνας ιδιαίτερα φιλόδοξου -αλλά άκρως επιτυχημένου στην εκτέλεσή του- σχεδιασμού, που άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους εκπροσώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Η ένταξη του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστορικών Ράλλυ 2023, όταν οριστικοποιηθεί, θα αποτελέσει μια σπουδαία στιγμή για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό. Και μαζί τη βάση για ένα ακόμα καλύτερο, συναρπαστικό Ράλλυ την ερχόμενη χρονιά, μια γιορτή των αγώνων της χώρας μας!

H Οργανωτική Επιτροπή του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις 2022 ανακοινώνει ότι οι δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα Sporting, καθώς και για το νέο θεσμό Acropolis Rally Legends που θα διεξαχθεί παράλληλα (για ιστορικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1990), άνοιξαν σήμερα (28/4).

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι η Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 (στις 24:00).

Οι αγωνιζόμενοι που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στο φετινό Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022 μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή είτε με τον καθιερωμένο τρόπο μέσω του Συστήματος Διαδικτυακής Διαχείρισης Αγώνων (www.e-omae-epa.gr) είτε συμπληρώνοντας την αίτηση που επισυνάπτεται στον παρακάτω σύνδεσμο.

Η συμπληρωμένη αίτηση πρέπει, στη συνέχεια, να αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Περισσότερες πληροφορίες για τη δήλωση συμμετοχής και για την καταβολή του παραβόλου μπορείτε να βρείτε τόσο στην αίτηση συμμετοχής όσο και στο Συμπληρωματικό Κανονισμό του αγώνα, επίσης στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022 - ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022 - ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

1o Acropolis Rally Legends 2022 - ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1o Acropolis Rally Legends 2022 - ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις 2022 στο historicacropolis.gr

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 23:26

1st Acropolis Rally Legends 2022: A new Trophy is born

Written by

The history of the Greek race of the World Rally Championship is full of legendary memories, starring mythical drivers and iconic cars. Some of these legends will revive at the 15th Historic Acropolis Rally, which will be held on June 4-5, 2022.

The newly formed Acropolis Rally Legends Trophy will contribute to the revival of the legends from the 1990s, featuring Group A and Group N rallycars homologated by the FIA from 1 January 1991 until 31 December 1999.

The participants in this Trophy will follow the exact route of the 15th Historic Acropolis Rally. They will start under the Parthenon and will finish at the Zappeion Megaron at the center of Athens, tackling the same Special Stages in the meantime.

During the 11 classic and landmark Special Stages of the Rally, the competitors of the 1st Acropolis Rally Legends Trophy will be starting after the competitors of the Historic Acropolis Rally, the main "protagonists" of the event.

They will be eligible for the General classification of the Acropolis Rally Legends race, the General classification of Group A and Group N, the General classification for the natural-aspired two-wheel-drive 2.000 cc cars (F2) and for the natural-aspired two-wheel-drive 1.600 cc cars - as well as their individual Classes.

The aim of the Organizing Committee is to establish the Acropolis Rally Legends Trophy in the context of the Historic Acropolis Rally, to offer -especially to slightly younger spectators- unique memories and emotions of the not-so-distant past, with iconic cars driven by some of the legendary drivers of world rallying's history.

They will provide a unique spectacle, together with the competitors driving rallycars of the past decades in the Sporting category, as well as some of the most impressive and well-preserved classic cars of the Regularity category. The latter will be conducted simultaneously and of course on different Stages. The Regularity Rally leg of the 2022 Historic Acropolis Rally is one of the qualifying events for the FIA ​​Regularity Trophy 2022 final.

The 15th Historic Acropolis Rally, therefore, will bring back memories, images, smells and sounds from all the decades of rallying in the last century, in a memorable celebration of the history of the Acropolis Rally in the WRC.

Η ιστορία του ελληνικού αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ είναι γεμάτη με θρυλικές αναμνήσεις, με πρωταγωνιστές μυθικούς οδηγούς και αυτοκίνητα-ορόσημα. Ορισμένοι από τους θρύλους αυτούς θα αναβιώσουν στο 15ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, που θα διεξαχθεί με επίκεντρο την Ιτέα στις 4-5 Ιουνίου 2022.

Ο νεοσύστατος θεσμός Acropolis Rally Legends θα συμβάλλει στην αναβίωση ορισμένων από αυτούς τους θρύλους από τη δεκαετία του 1990, καθώς σε αυτόν θα μπορούν να συμμετάσχουν αυτοκίνητα των κατηγοριών Α και Ν με ημερομηνία έκδοσης Δελτίου Αναγνώρισης FIA από την 1η Ιανουαρίου 1991 μέχρι και τη 31η Δεκεμβρίου 1999.

Οι συμμετέχοντες στο θεσμό αυτό θα ακολουθήσουν ακριβώς στα χνάρια του 15ου Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις, που αναβιώνει πανηγυρικά φέτος. Θα λάβουν εκκίνηση κάτω από τον Παρθενώνα και θα τερματίσουν στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ ενδιάμεσα θα αγωνιστούν στις ίδιες Ειδικές Διαδρομές.

Συγκεκριμένα, στις 11 κλασικές και εμβληματικές ΕΔ οι αγωνιζόμενοι του 1ου Acropolis Rally Legends θα έχουν τη δική τους σειρά εκκίνησης, μετά τους αγωνιζόμενους του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις, που με τα Ιστορικά αυτοκίνητά τους είναι και οι «πρωταγωνιστές» του αγώνα.

Σε επίπεδο διακρίσεων, θα μπορούν να διεκδικήσουν τη Γενική κατάταξη του αγώνα Acropolis Rally Legends, τη γενική της κατηγορίας Α και της κατηγορίας Ν, τη Γενική στα Δικίνητα ατμοσφαιρικά έως 2000 κ.εκ. (F2) και στα Δικίνητα ατμοσφαιρικά έως 1600 κ.εκ. (F3) - καθώς φυσικά και τη διάκριση στις κλάσεις τους.

Το 1ο Acropolis Rally Legends συνοδεύεται από τη φιλοδοξία της οργάνωσης να καθιερωθεί στο πλαίσιο του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις, ώστε να προσφέρει -και σε λίγο νεαρότερους θεατές- μοναδικές αναμνήσεις και συγκινήσεις του λίγο πιο πρόσφατου παρελθόντος, με εμβληματικά αυτοκίνητα που οδηγούσαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους οδηγούς της ιστορίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες συγκινήσεις του κυρίως αγώνα που επιφυλάσσουν οι αγωνιζόμενοι τόσο με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών της κατηγορίας Sporting, όσο και με ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά και άρτια συντηρημένα κλασσικά αυτοκίνητα του αγώνα Regularity. Ο τελευταίος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και φυσικά σε διαφορετικές διαδρομές. και εχει επιλεγεί από τη FIA ως ένας από τους προκριματικούς αγώνες που οδηγούν στον μεγάλο τελικό του FIA Regularity Trophy 2022.

Το 15ο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, κατά συνέπεια, θα επαναφέρει μνήμες, εικόνες, μυρωδιές και ήχους από όλες τις δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, σε μια γιορτή του ελληνικού «εθνικού μας αγώνα».

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 11:03

Cars eligible for the 2022 Historic Acropolis Rally

Written by

As the preparations for the 2022 Historic Acropolis Rally are gaining momentum, based on the standards and the classic routes of the event's glorious past, the Rally's organizing committee issued the details about the cars that are eligible to start the event.

The initial homologiaton of each car, provided by the FIA, must be issued up until 31/12/1990 (at the latest). The cars will be divided into 4 caterogies and respective Classes, based on their production date and the Appendix K of the FIA.

Competitors with cars homologated by the FIA between 01/01/1991 and 31/12/1999 can also take place in the event, but they will be seperated to a special category. But they will not be eligible for the general classification and the rearrangement of the starting order during the race. These cars must follow exaclty their Group N or Group A homologation.

These cars will be divided into two categories. The first category includes cars bulit between 1/1/1991 and 31/12/1992 which will classified in the J3 category and will be included in the FIA ​​Historic Car Championships in the next years.

The second category, “Young Timers”, will include cars built during the period of 1/1/1993 to 31/12/1999 and their crews will compete for honours at their seperate Category and Classes. All cars must abide with all the security measures decribed by the FIA's J 253 technical regulations.

It is clarified that the HRCPs issued by all FIA and FIVA member countries apply. For the Greek competitors, all HRCP cards and historical plates that have been issued by various bodies until 31/12/2019 are valid as they are. From 1/1/2020 until today, historic cards and historical plates are issued in Greece exclusively by the official representatives of FIA and FIVA, ie OMAE and E.O. FILPA. All other HRCP cards and license plates issued after this date by any other entity are invalid and will not be accepted.

An announcement for the Historic Acropolis Regularity Rally will follow in due time.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο σχεδιασμός του Εθνικού Ιστορικού μας Αγώνα, στα πρότυπα των παλαιών Ράλλυ Ακρόπολις και με σεβασμό στην ιστορία του.

Στον αγώνα Sporting μπορούν να λάβουν μέρος αυτοκίνητα με ημερομηνία έκδοσης αρχικού δελτίου αναγνώρισης FIA έως και 31/12/1990 χωρισμένα στις 4 χρονολογικές Κατηγορίες και στις ανάλογες Κλάσεις, σύμφωνα με την Ελληνική Προκήρυξη αγώνων Ιστορικών Αυτοκινήτων και το παράρτημα Κ της FIA.

Ενημερώνουμε τους αγωνιζόμενους ότι μπορούν να λάβουν μέρος, σε δική τους κατηγορία εκτός κατάταξης και ανακατάταξης σειράς εκκίνησης κατά την διάρκεια του αγώνα, αυτοκίνητα με δελτίο αναγνώρισης FIA από 01/01/1991 έως και 31/12/1999. Πρέπει και αυτά τα αυτοκίνητα, να ακολουθούν πιστά το δελτίο αναγνώρισης τους είτε στην κατηγορία Ν είτε στην κατηγορία Α.

Τα αυτοκίνητα αυτά που θα συμμετέχουν θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες, τις παρακάτω:

Η 1η κατηγορία θα αφορά τα αυτοκίνητα της περιόδου 1/1/1991 – 31/12/1992 όπου θα κατατάσσονται στην κατηγορία J3 και αναμένεται να ενταχθούν στα Πρωταθλήματα Ιστορικών αυτοκινήτων της FIA τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η 2η κατηγορία, YOUNG TIMERS, θα αφορά τα αυτοκίνητα της περιόδου 1/1/1993 έως 31/12/1999, θα συναγωνιστούν για τα έπαθλα της δικής τους Κατηγορίας, Γενικής και Κλάσεων. Όλα τα αυτοκίνητα θα πρέπει να συμφωνούν απαραίτητα με τα μέτρα ασφάλειας με τον εν ισχύ Τ.Κ. συστημάτων ασφαλείας (J 253).

Διευκρινίζεται ότι όσες κάρτες HRCP και ιστορικές πινακίδες έχουν εκδοθεί από οποιονδήποτε φορέα μέχρι την 31/12/2019 ισχύουν ως έχουν. Από 1/1/2020 έως και σήμερα κάρτες ιστορικότητας και ιστορικές πινακίδες έχουν δικαίωμα να εκδίδουν ΜΟΝΟ οι επίσημοι εκπρόσωποι της FIA και FIVA, δηλαδή η ΟΜΑΕ και η Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ.

Όλες οι άλλες κάρτες HRCP και πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί μετά από αυτή την ημερομηνία από οποιονδήποτε άλλον φορέα είναι άκυρες και δε γίνονται δεκτές. Διευκρινίζεται επίσης ότι ισχύουν τα HRCP που έχουν εκδοθεί από όλες τις χώρες μέλη της FIA και FIVA.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για το Ιστορικό Ακρόπολις Regularity Rally.

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 09:56

The Historic Acropolis Rally returns to the stages of its glorious past

Rallying on the footprints of some of the most reknown Special Stages of the past Acropolis Rallies, during this year's Historic Acropolis Rally (4-5 June 2022), will awaken distant and glorious memories of one of the milestone events in the history of the World Championship.

Designing the Historic Acropolis Rally 2022, the Organizing Committee has already brought back the spirit of the Rallies of the past by allowing free Servicing at the Liaisons and without any repeated Special Stages. And now, it added at this year's HAR's Itinerary some of the most iconic tests.

Between the start under the Acropolis and the finish at Zappeion, both in capital Athens' center, the crews will cover six Special Stages on Saturday 4/6 and five on Sunday 5/6, totaling 152.10 km. One of the highlights of the event will be the night test of the iconic SS Karoutes, on Saturday evening North of the Rally's HQ in Itea.

The first day of the Historic Acropolis (4/6) begins with three Stages -in Skourta (13 km), Asopia (14.41 km) and Thiva (11.89 km)- before the midday regrouping at the town of Livadia. The Stages of Livadia (11 km) and Parnassos (19 km) will follow before the second regrouping in Itea, and the nocturnal SS Karoutes that will conclude the day.

After the overnight stay at Itea's Parc Ferme, the cars will start Sunday's action at SS Amfissa (14,40 km). The next test, Pyra (18 km), will be followed by the classic route of Pavliani, before regrouping at the village of Gravia.

The second day of the 2022 Historic Acropolis Rally will end with three consecutive Stages in Elatia, Distomo and Neochoraki, 12 km long each. After that, the crews will return to Athens to cross the finish ramp at Zappeion Megaron, in close proximity to the Acropolis.

The 2022 Historic Acropolis Rally, candidate event for the 2023 European Historic Rally Championship, will also welcome on the same days the competitors of the Regularity Historic Acropolis Rally 2022. The Regularity event is part of this year's FIA Trophy for Historic Regularity Rallies, and it's Itinerary and Special Stages will be announced in due time.

Το πέρασμα των Sporting αγωνιστικών ιστορικών αυτοκινήτων από τα χνάρια και τις Ειδικές Διαδρομές του παρελθόντος του Ράλλυ Ακρόπολις θα ξυπνήσει στις 4-5 Ιουνίου 2022 ορισμένες από τις πιο μακρινές και ένδοξες μνήμες της Ιστορίας ενός αγώνα που αποτέλεσε ορόσημο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, στα βάθη των δεκαετιών.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις 2022 δεν επαναφέρει μόνο το πνεύμα της αγωνιστικής εμπειρίας του αγώνα του παρελθόντος, με ελεύθερο Service στις απλές διαδρομές και χωρίς καμία επαναλαμβανόμενη Ειδική, αλλά και ορισμένες από τις πιο κλασσικές δοκιμασίες του παρελθόντος.

Μεταξύ της εκκίνησης κάτω από τον Παρθενώνα και του τερματισμού στο Ζάππειο, τα πληρώματα θα κληθούν να αγωνιστούν σε έξι Ειδικές Διαδρομές το Σάββατο 4/6 και σε πέντε την Κυριακή 5/6, συνολικού μήκους 152,10 χιλιομέτρων. Αποκορύφωμα αυτών αποτελεί η νυχτερινή τέλεση της εμβληματικής ΕΔ Καρούτες, το Σαββατόβραδο βόρεια της Ιτέας.

Η πρώτη μέρα του Ιστορικού Ακρόπολις (4/6) ξεκινάει με τρεις δοκιμασίες, στα Σκούρτα (13 km), την Ασωπία (14,41 km) και τη Θήβα (11,89 km) πριν από τη μεσημεριανή ανασυγκρότηση στη Λιβαδειά. Θα ακολουθήσουν οι Ειδικές της Λιβαδειάς (11 km) και του Παρνασσού (19 km) πριν από τη νέα ανασυγκρότηση στην Ιτέα, και το ίδιο βράδυ η διεξαγωγή της ΕΔ Καρούτες (14,40 km) με το φως των προβολέων των αυτοκινήτων.

Μετά τη διανυκτέρευση στο κέντρο του αγώνα, στο Parc Ferme της Ιτέας, τα αυτοκίνητα θα μπουν το πρωί της Κυριακής (5/6) στην Άμφισσα για την πρώτη Ειδική της ημέρας, μήκους 14,40 km. Θα ακολουθήσουν τα Πυρά (18 km) στην κλασσική διαδρομή της Παύλιανης, πριν την ανασυγκρότηση στην Γραβιά.

Η δεύτερη ημέρα του αγώνα θα κλείσει με τρεις διαδοχικές δοκιμασίες στην Ελάτεια, το Δίστομο και το Νεοχωράκι, μήκους 12 χιλιομέτρων η καθεμία, και μετά από αυτές τα πληρώματα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να διασχίσουν τη ράμπα του τερματισμού στο Ζάππειο Μέγαρο.

Θυμίζουμε ότι το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις θα είναι υποψήφιος αγώνας (candidate event) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ Ιστορικών αυτοκινήτων του 2023, ενώ το Ιστορικό Ακρόπολις αυτοκινήτων Regularity που θα διεξαχθεί τις ίδιες ημέρες περιλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα του FIA Trophy for Historic Regularity Rallies.

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 22:07

The Historic Acropolis Rally returns on June 4-5, 2022

A Historic Acropolis Rally with the essence, images, Special Stages and the structure of its legendary past events, in some of the most beautiful corners of Greece, will be held on June 4-5, 2022.

The Historic Acropolis of 2022 for historic Sporting racing cars will be a candidate event for the European Historic Car Rally Championship of the following year.

The aim of the organizing committee is to restore the atmosphere, experience and structure of the Acropolis Rallies of the past. There will be no repeated Special Stages, and Service will be allowed everywhere in the liaisons.

Staying true to its legacy, the Rally will start at the shadow of the Parthenon monument, under the Acropolis of Athens - a legendary location for the World Rally Championship. The event will be based at the city of Itea, 200 km north-west of Athens.

A seperate event of the 2022 Historic Acropolis Rally, during the same days of June 4-5, will also be a part of the 2022 FIA Trophy for Historic Regularity Rallies.

More details will follow in the upcoming days - stay tuned!